na przeziębienie ,na grypę ,zapalenie oskrzeli...
ok.40 baldachów kwiatków czarnego bzu
2 kg cukru
2 l wody
2 cytryny ze skórką(sparzyć,wyszorować )
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
zagotować wodę z cukrem i kwaskiem cytrynowym,ostudzić.
Zimną zalać kwiatki bzu na 48godz. dodać 2 cytryny,sparzone i wyszorowane , pokrojone w plastry ze skórką,po tym czasie zlać do małych słoiczków i pasteryzować ok.15 min.
...ja obecnie robię z połowy porcji ale następna też będzie...
dodane na fotoforum:
life22 2013-06-12
Lidia tylko gdzie ja znajdę taki bez.. kiedyś pamietam jak byłam mama to rosło to na ogrodzie, a teraz ;o chyba bedą poszukiwania
jerry61 2013-06-12
później dodaje 1/2 l spirytusu,tyleż wody i tyle samo soku w/g twojego przepisu i po dwóch miesiącach zażywam[wewnętrznie]
izolden 2013-06-12
Właśnie czytałam dziś w internecie na temat cudownych właściwości czarnego bzu.
Miłego popołudnia życzę !!!
laura5 2013-06-12
Pozdrawiamy ciepluteńko i życzymy ....
Miłego wieczoru i reszty dnia.;)...Dziekujemy za odwiedzinki i milutkie slowa,a nam jak zwykle brakuje czasu na garnuszek,ale my odwiedzamy i ogladamy Wasze sliczne profile zdjeciowe....Buziaki....)
anka84 2013-06-12
ooo to właśnie będę robiła ... czekam aż dobrze zakwitnie.... a że robić będę pierwszy raz to chętnie skorzystam z przepisu :)
nokcarg 2013-06-12
alez to będzie pyszne....:)...a zdrowi w tym ile..uuuu:)
wolke1 2013-06-15
Pychotka...kiedyś też sama robiłam....mój przepis był tylko na cytrynach bez kwasku...