podano do stołu...

podano do stołu...

kluski na parze ( pampuchy,czy jak tam u Was nazywają się )z sosem malinowo borówkowym ...pycha :)))

biorę kijki,idę na spacer -chyba przesadziłam z tą kolacją ...

Składniki:
Kluski (na około 12-14 sztuk):
550 g mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
40 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
3 łyżki stopionego masła
2 małe jajka
szczypta soli
Do naczynia wlać ciepłe (ale nie gorące) mleko. Dodać cukier i łyżkę mąki. Dodać pokruszone drożdże. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 10-15 minut. Mąkę przesiać do miski dodać sól i rozkłócone jajka. Wlać podrośnięte drożdże i zagniatać ciasto. W tracie zagniatania dodać stopione masło. W razie potrzeby podsypać mąką. Wyrobić luźne elastyczne ciasto, miskę przykryć ścierką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut. Ciasto powinno podwoić objętość. Podrośnięte ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, delikatnie rozciągnąć i za pomocą szklanki wykrawać koła. Każde koło formować w kulkę i układać w parowarze (lub w garnku wyłożonym gazą lub nakładką do parowania). Parować około 10-15 minut.

dodane na fotoforum:

piofoto

piofoto 2013-08-28

Ależ smakowicie wyglądają

ewaiza

ewaiza 2013-08-28

pyszne

ireniii

ireniii 2013-08-28

UWIELBIAM!!!!!!! mniami...,aż mi ślinka cieknie :D

jerry61

jerry61 2013-08-28

Lubimy!! Lecz kluchy kupujemy gotowe .cztery szt. szkoda zachodu by robić.pozdrawiam

anetka

anetka 2013-08-28

alez pysznie wygladaja

jmania

jmania 2013-08-28

smaczne jedzonko

kimeraj

kimeraj 2013-08-28

re: tak Lidziu,te buraczki są dobre i do zupki i jako dodatek do drugiego dania (jeżeli jako dodatek wystarczy do nich wkroić cebulkę). Polecam :D

mariam5

mariam5 2013-08-28

pyszności....miłego wieczoru:)

berblak

berblak 2013-08-28

Mniam! uwielbiam te kluchy - z owocowym sosem lub nadziewane dżemem. Jakiekolwiek, byle były:-)

coln21

coln21 2013-08-28

Pychotka....) Dobrej nocy***

halinag

halinag 2013-08-28

PRZYZNAM SIĘ ,ŻE NIGDY ICH NIE ROBIŁAM..A PEWNIE WARTO BY BYŁO...SPOKOJNEJ NOCY:))

evita

evita 2013-08-28

Pyszności Lidziu... miłych snów, dobranoc... :)

niusia1

niusia1 2013-08-28

przepisik mamy podobny,ale na słodko nigdy nie serwowałam??

fuzel

fuzel 2013-08-28

A u mnie mówią na nie'' kluchy na łachu''.Podaję z ciemnym sosem z wołowinką i czerwoną kapustą.Pycha!Podaję tak jak Ty z owocami przetartymi ze śmietaną.Jak zostaną/rzadko się zdarza to smażę je na złoto na maśle.Pozdrawiam!

izolden

izolden 2013-08-28

Ale wyżerka......uwielbiammmm.

ezbro7

ezbro7 2013-08-29

takie lubię o każdej porze!!!

atrami

atrami 2013-08-29

mniam :) szkoda, że takie pracochłonne :(

dodaj komentarz

kolejne >