Na 4 litry przegotowanej i ostudzonej wody ,15-20 dużych baldachów kwiatków bzu czarnego,3 cytryny, 40dkg cukru trzcinowego ( u mnie miód ) , odstawić na 3-4 dni, codziennie ze 2 razy przemieszać,po tym czasie przecedzić, przelać do butelek i trzymać w lodówce,napój jest przepyszny,lekko musujący :) kwiatki czarnego bzu bogate są w witaminy z grupy B, witaminę A i C oraz potas, magnes, wapń, sód i fosfor, mają działanie głównie antywirusowe i wzmacniające odporność. Poza tym działają oczyszczająco, przeciwbólowo, moczopędnie.
niusia1 2017-06-08
pyszna lemoniadka- dostałam w ub.roku od kogoś a z moich kamczatek zrobiłam 4 słoiczki soku
anad60 2017-06-08
Fajna.....my będziemy nalewkę zdrowotną
robić na spirytusie z baldachimów bzu....
Pozdrawiam :)
xenon 2017-06-08
Nie koniecznie trzeba trzymać w lodówce, u mnie w piwniczce stoi od zeszłego roku, tylko butelki( plastikowe ), muszą być te mocne , po coli , pepsi , bo te słabe po mineralnej wywala , u mnie tak się stało, rozerwało w strzępy , a te mocne, stoją do tej pory . Smak poezja .....
babcia1 2017-06-09
ja robię inaczej i mam w słoiczkach pasteryzuję i mam w spiżarce tyle że u mnie baldachy stoją z wodą i cytryną lub kwaskiem 3 dni potem wycedzam i daję cukier i gotuję i do słoików i jeszcze pasteryzuję..robię tak co roku tyle że na 30 baldachów daję 2 litry wody i albo 1 cytryna albo 4 łyżeczki kwasku
krycha2 2017-06-09
Dzięki Lidziu...tego mi trzeba...a raczej mojemu mężowi...ma kłopoty z nerkami...Jutro do dzieła...Dobranoc.