wyśmienita do świątecznej wędlinki ;)
50dkg mąki,5dkg margaryny-rozpuścić i ostudzić,2jajka,szkl.mleka,5dkg drożdży,4dkg cukru,cukier waniliowy,skórka otarta z cytryny,sól
przygotować rozczyn z drożdży,łyżeczki cukru i 1/3 szkl.letniego mleka,make przesiać do miski,zrobić dołek i wlać rozczyn ,posypać go mąką i pozostawić w ciepłym miejscu.Do wyrośniętego rozczynu dodać ostudzoną margarynę,1 jajko,resztę cukru,cukier waniliowy,skórkę z cytryny,letnie mleko,sól,wyrabiać ciasto tak długo,aż zacznie odchodzić od ręki-ja wyrabiam mikserem,następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i uformować wałek,można podzielić na 3 części i zapleść w warkocz.Znowu pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować rozbitym jajkiem i piec 30-40min.w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni.Jest to wykwintna bułka,podaje się ją do przekąsek. SMACZNEGO!
jozefek 2010-04-07
Mnie to nie smuci bo ja tam jestem bardzo rzadko pozdrawiam i życzę miłego dnia :))
jolanka 2010-04-07
wygląda apetycznie::))
a korona w zeszłym roku tez kwitła w kwietniu chyba taka odmiana ::))
kirena 2010-04-07
Witaj Lidziu!Miłego,słonecznego dnia.U mnie ta baba majonezowa tylko na zdjęciu.(poszła jako pierwsza;)))
beata55 2010-04-07
pyszna musiała być;) miłego końca dnia:))