500 g mączystych ziemniaków
3 czerstwe bułki
250 g świeżego szpinaku
150 g mąki
3 jajka
2 łyżki świeżo posiekanych ziół (natka, koperek)
mleko
sól
Ziemniaki ugotować, rozgnieść.
Bułkę zalać gorącą wodą, potem odcisnąć.
Szpinak oczyścić i wysuszyć, drobno posiekać.
W niewielkiej ilości wody poddusić.
Jak już jest miękki odcedzić i dobrze odcisnąć.
Ziemniaki, bułkę i wyciśnięty szpinak zagnieść razem z mąką i jajkami.
Dodać posiekane zioła i wyrobić elastyczne ciasto.
Jak ciasto jest twarde można dodać mleka, jeśli za miękkie można dodać mąki. Ciasto musi być sprężyste.
Wilgotnymi dłońmi formować z ciasta okrągłe knedle i wrzucać ostrożnie na gotującą wodę. Gotować w osolonej wodzie mniej 10 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Jeśli trzeba gotować nieco dłużej.
Tu podane z gołąbkiem nie mojej roboty.
Smacznego :)