[11491156]

Pieczone kasztany
Kupując kasztany należy zwrócić uwagę na to, żeby były pełne, ciemne i błyszczące, wewnątrz gładkie i na zewnątrz bez wgłębień po bokach. W ten sposób zapobiegnie się kupienu kasztanów nadpleśniałych.
Przepis:
-Kasztany naciąć ostrym nożem na krzyż od „ostrego“ końca do podstawy.
-Zagrzać piekarnik do 220 stopni.
-Kasztany położyć na blachę i wsunąć na 20 min. do piekarnika. Po 10-ciu min. potrząsnąć kasztanami i ewentualnie je odwrócić.
Czas pieczenia zależy w pewnej mierze od warunków w danej kuchni i samych kasztanów. Dobrze upieczone kasztany powinny być w środku delikatne, ale na powierzchni „miąższu” nieco chrupiące i upieczone na kolor złoty.
Kasztany podawać w łupinach, które usuwa się wraz ze znajdującymi się pod nimi skórkami poprzez rozłamanie łupinki w miejscu nacięcia.
Uwaga: czarne plamy na kasztanie mogą świadczyć o pleśni. Plamy te można po prostu wykroić.
Z kasztanów można także zrobić bardzo dużo innych potraw. Samo pieczenie można przeprowadzić na różne, w zależności od dodatków sposoby. Kasztany można używać do różnego rodzaju sałatek (np. z łososiem), zamiast ziemniaków i jako polentę. Ugotować zupę. Można upiec ciasto lub ciasteczka lub zrobić krem. Nadziać kurczaka, gęś albo indyka. Można zrobić gołąbki. A wszystko to można zapić piwem z kasztanów...https://zapytaj.com.pl/Category/016,003/2,14060,Jak_piecze_sie_kasztany_jadalne.html

dodane na fotoforum:

agat33

agat33 2010-10-09

Kasztanowa, zielona piłeczka...niestety kłująca, piękne zdjęcie:)

kazia53

kazia53 2010-10-09

Przepiekne zdjecie! Pozdrawiam :-)

katka12

katka12 2010-10-09

Kolczasty zielony jeżyk !

kaka18

kaka18 2010-10-09

Ślicznie! ;*

andaba

andaba 2010-10-09

Ładne zdjęcie!

darek

darek 2010-10-09

smaczny był ?

ikusia3

ikusia3 2010-10-10

Jeżyk prawie jak żywy :)

alasu

alasu 2010-10-10

wspaniały przepis...tylko gdzie je kupić???

teli4

teli4 2010-10-11

mały ,zielony jeżyk;),,,,,i super opis pod nim:))

dodaj komentarz

kolejne >