KASZTANY

KASZTANY

Kasztany jadalne rosną na południu Europy, w basenie Morza Śródziemnego, ale też w południowym Tyrolu i szwajcarskim kantonie Tessin. W naszym kraju nie są łatwo dostępnym i popularnym smakołykiem. A spróbować ich warto. Doskonale nadają się do pieczenia, gotowania lub na przetwory. Można je też zemleć na mąkę, a następnie używać jej do przyrządzania ciast, chleba, naleśników czy gofrów. Gotowane kasztany jadalne są też składnikiem używanym do nadziewania drobiu, np. świątecznego indyka.

Najlepsze są do tego dania duże, szlachetne odmiany hodowane - marony (franc. "marron").
WIĘCEJ NA:https://przepisy.net/kasztany-jadalne-jesienny-przysmak/

dodane na fotoforum:

darek

darek 2010-10-09

wspaniały komplecik :)

tojav

tojav 2010-10-10

Fajne marony.

agat33

agat33 2010-10-10

Juz ukazały zawartość:)

alladyn

alladyn 2010-10-10

Nie jadłem :-(

jazkra

jazkra 2010-10-10

ale ładne jerzyki ....:)

jazkra

jazkra 2010-10-10

ups...jeżyki ...przepraszam

gonzo57

gonzo57 2010-10-11

Niestety jeszcze nie jadłem ale chętnie bym spróbował

dodaj komentarz

kolejne >