Rozszyfrować jajko...

Rozszyfrować jajko...

Dzisiaj przyjrzymy się jajkom - pospolitym, kurzym, które możemy dostać w każdym sklepie. Nie będę pisać o ich niewątpliwych zaletach i domniemanych wadach pod względem wartości odżywczej. Zajmę się stroną techniczną. Każdy na pewno zwrócił kiedyś uwagę na kody nadrukowane na skorupkach, ale pewnie nie wszyscy sprawdzili, co one oznaczają :) W dzisiejszym poście je rozszyfrujemy - dzięki temu kolejne zakupy będą mogły być bardziej świadome :)


Kod znajdujący się na jajku składa się z trzech części:
cyfra od 0 do 3 określająca, w jaki sposób prowadzono hodowlę kur
dwie litery określające kraj pochodzenia (np. Polska - PL)
weterynaryjny numer fermy (województwo, powiat, zakres działalności fermy, numer producenta)

zobacz więcej na: https://medycznewiadomosci.pl

Nam, przeciętnym konsumentom, najwięcej powie pierwsza cyfra, dlatego warto wiedzieć, która co oznacza.
3 - chów klatkowy Kury całe życie spędzają w ciasnej klatce, są stłoczone, produkują rocznie dużo więcej jaj niż ich wolne koleżanki. Są karmione sztucznymi paszami, nieraz zawierającymi antybiotyki i hormony. Z racji niekorzystnych warunków, produkują znaczne ilości hormonu stresu.
2 - chów ściółkowy Różni się od 3 tylko tym, że kura ma dla siebie więcej przestrzeni, choć także przez całe życie pozostaje zamknięta i jest karmiona paszą.
1 - chów wolnowybiegowy Kury wychodzą na zewnątrz i same zapewniają sobie pożywienie, dzięki czemu ich jaja są smaczniejsze i bardziej wartościowe. Na noc są zamykane w klatkach.
0 - chów ekologiczny Zwierzęta mają pełną swobodę, nie są zamykane - wchodzą do kurnika i wychodzą z niego, kiedy chcą. W zimie są karmione certyfikowaną paszą ekologiczną.
W marketach najczęściej spotkamy się z jajami z numerem 3. Prawidłowość jest taka, że im mniejsza cyfra, tym wyższa cena, dlatego jaja ekologiczne nie są jeszcze zbyt popularne w dużych sklepach.


Podczas zakupów warto też zwrócić uwagę na opakowanie. Znajdziemy na nim klasę jaj i ich rozmiar.

Klasy:
A - przeznaczone do handlu detalicznego
B, C - przeznaczone do użytku przemysłowego

Rozmiary:
XL - bardzo duże (waga pow. 73 g)
L - duże (63-73 g)
M - średnie (53-63 g)
S - małe (pon. 53 g)


Szczerze - zwracacie na to uwagę? Interesowało Was wcześniej, co oznaczają kody na skorupkach jajek?

Pozdrawiam Tymoteusz Walczak

borsuka

borsuka 2020-02-05

Ciekawy artykuł o jajkach, ja jem z 4 dziennie XD

dodaj komentarz