chleb z kaszy gryczanej nieprażonej
500g kaszy gryczanej nieprażonej , dwie łyżeczki soli , opcjonalnie nasiona ,przyprawy , ja dałam czarnuszkę i kminek .Przefiltrowana woda .
Kaszę przepłukać pod zimną wodą , przełożyć do miski zalać wodą przefiltrowaną lub butelkową niegazowaną tak ok do 2 cm nad powierzchnię kaszy .Odstawić na 24 h pod ściereczką , od czsu do czasu wymieszać . Po 24 h odlać nadmiar wody jeśli pozostała, najlepiej do szklanki jakby okazało się że , ciasto jest za gęste .Zbledować ciasto na gładką mase o konsystencji gęstego jogurtu , dodać sól zioła , nasiona . Przelać masę do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia ( papier można przesmarować olejem i opruszyć otrębami ale to niekoniecznie) .Wstawić na 8 do 12 godzin do piekarnika z włączoną zarówką aby wyrosło . Po tym czasie nagrzać piekarnik góra dół do 200 C wstawic chlebek , po pół godzinie zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze przez jakieś 50 min . Całą zabawę z chlebem najlepiej zacząć wieczorem by za dwa dni mieć świeżutki chlebek na śniadanko :)
dodane na fotoforum: