Krewetki 500 gram mrożonych krewetek królewskich
marynata : 2 łyżki oleju/oliwy ,dwa ząbki
czosnku ,łyżka soku z cytryny ,pół łyżeczki imbiru ,kilka kropel sosu tabasco ,sól.
ciasto : 1 jajko, mąka ok 4 łyżki sól ,pieprz odrobina mleka ,szczypta proszku do pieczenia ,piwo imbirowe lub zwykłe (jeśli zwykłe to dodać z pół łyżeczki imbiru w proszku do ciasta ),olej do smażenia.
Krewetki królewskie mrożone sparzyć wrzątkiem odcedzić i zamarynować w marynacie ok 1 godziny mieszając od czasu do czasu .Zanurzać w cieście i smażyć na głębokim oleju .Ciasto ma być gęściejsze niż na naleśniki .
dodane na fotoforum:
melaa 2010-04-27
hi hi ...... jak przy FINLANDI to komentarzy ful a tu cio boja sie komentowac ????/
nie, nie ,nie, nie namowisz nas, nam zrob nalesnila, nawet 5 nalesnikow :))))) pozdrawiam....
lulka1 2010-04-27
Krewetki królewskie są pyszne nie mają nic wspólnego ze smakiem ryby chyba nie da się ich porównać do niczego ,króciutko obsmażamy ok 3-4 minutki na dużym ogniu ...też kiedyś się krzywiłam na ich widok do póki ich nie spróbowałam teraz się krzywię jak widzę cenę krewetek królewskich ;)
cuisine 2010-04-27
No tak, na cenę można się rzeczywiście skrzywić ;)))
Ale dla smakoszy nawet cena niestraszna ;)
Aż czasami się zastanawiam jak szybko by mi się znudziły... póki co je ubóstwiam ;)
alicja44 2010-04-28
Nigdy nie jadłam krewetek:)
Wyglądają pysznie...ale czy skosztuję...hymmm...nie wiem:p
tobi06 2010-04-28
PALCE LIZAC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
uwielbiam, az slinka naszla ;-]
pozdrawiam serdecznie