Muffiny z czekoladą i orzechami

Muffiny z czekoladą i orzechami

Składniki na ciasto (12 sztuk):

2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 duże jajko
1 szklanka mleka (w niektórych przepisach jogurt, maślanka)
1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:
10 suszonych fig posiekanych
100g posiekanych orzechów laskowych
100g gorzkiej czekolady połamanej
Sposób przyrządzenia:

Przesiać mąkę, proszek, cukier i sól do jednej miski. W małej misce połączyć jaja, mleko i olej, używając trzepaczki. Miksturę dodać do suchych składników i mieszać.
Dodać figi, orzechy i czekoladę, wymieszać. Niezbyt dokładnie - bardzo ważne, żeby po prostu te suche składniki były ledwie wilgotne i wszystko nie za bardzo wymieszane.
Przełożyć łyżeczką do formy - każdą wypełnić do dwóch trzecich. Piec w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż będą złotobrązowe. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Smacznego :)

beti60

beti60 2014-06-05

Oby tak dalej.Pozdrowionka.

jacek33

jacek33 2014-06-06

..pychodki..;).

kopytka

kopytka 2014-06-06

a ile tego oleju ???

dodaj komentarz

kolejne >