CHLEBY

CHLEBY

Do 1 litra ciepłej wody dodać 50g świeżysz drożdży, wymieszać, dodać 1 łyżkę stołowa soli, 3 łyżki oliwy i wymieszać łyżka. Następnie wrzucić 1 kg maki pszennej (można mieszanej maki dodać 2 garści otrąb lub jak kto co woli) wymieszać dokładnie łyżka ciasto, będzie lejące ale takie ma być. Przykryć ściereczka i odstawić na 30 min, aż podwoi objętość. (po wyrośnięciu przełożyć do blaszek) Piekarnik nagrzać na 230 st. góra-dół na 10 minut a po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 st i piec 45 minut do godziny. Z tej porcji wychodzą 2 prostokątne blaszki (wysmarowane i posypane bułka tarta) .

watroba

watroba 2013-03-17

wyglądają apetycznie , planuję też upiec ale jakoś mi nie wychodzi ... pozdrawiam serdecznie ...

jesorek

jesorek 2013-03-17

pyszne chlebki .... wiem, bo też piekłam nie raz ;)

dodaj komentarz

kolejne >