piotr57 2013-01-26
Samą marmoladkę mogę zlizać?
majka54 2013-01-27
Rogaliki drożdżowe z dżemem.
11 Kwiecień 2009
Składniki:
1/2kg mąki
2jajka
1kostka margaryny
4dag drożdży
1łyżka cukru
1opakowanie cukru waniliowego
1/2łyżeczki soli
1/2szklanki mleka
słoiczek dżemu
Sposób przygotowania:
W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże. Mąkę, sól, jedno jajko i cukier mieszamy z roztopioną margaryną. Dodajemy drożdże z mlekiem. Wyrabiamy ciasto i formujemy kulę. Wkładamy do zimnej wody na ok. godzinę – ciasto powinno wypłynąć. Ciasto dokładnie wyrabiamy, dodając jeszcze trochę mąki. Dzielimy je na 3części. Każdą rozwałkowujemy tak, by powstało koło, a następnie kroimy na 8-12trójkątów. Na trójkąty z ciasta nakładamy dżem i zawijamy od szerszej do węższej strony. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem, by podczas pieczenia nabrały ładnego złocistego koloru. Pieczemy w temperaturze 175stopni, do zarumienienia.
john61 2013-01-31
To ja się też częstuję.Ja jak robię drożdżowego makowca też kulę ciast wkładam do zimnej wody ,ale wcześniej zawijam je ciasno w gazę lub lnianą ściereczkę.Czy w Twoim przepisie też tak robisz?Pozdrawiam.