Cepeliny litewskie

Cepeliny litewskie

Dla przygotowywania zeppelinów wam jest potrzebowane: 16 średnich kartofli, 250 g. farszu, 150 g. wędzonego tłuszczu, 5 ł. śmietany, 2 ł. krochmalu, 3 cebule, sól, przyprawy. No i oczywiście, wasze pragnienie, trochę cierpliwości i wolnego czasu.
A więc, zaczynamy.
Ugotujcie 4 kartofle, ostudźcie, przepuśćcie przez maszynkę do mięsa. Odłóżcie na pewien czas. Pozostałe kartofle oczyśćcie od skórki, póżniej musisz ucierać na drobnej tarce (!) (można wykorzystać obrabiarkę), wyżnijcie za pomocą gazy i w otrzymaną masę dodajcie krochmal.
Pomieszajcie gotowane i zwykłe kartofle, posólcie, dobrze wymieszajcie, żeby wyszło elastyczne ciasto.
Do farszu świńskiego dodajcie 1 drobno pociętą cebulę, sól, przyprawy. A teraz zaczyna się najciekawsze: gdzie możecie otworzyć swój talent « rzeźbiarza ». Z otrzymywanego ciasta zróbcie podłużone lepniki, do środka włóżcie farsz, starannie zalepcie brzegi i nadajcie dłońmi potrzebną formę.
Wrzućcie zeppeliny w gotującą się podsłoną wodę, gotujcie koło 20 - 30 minut, ostrożnie mieszając.
Przygotujcie sos. Dla tego natnijcie klockami tłuszcz, obsmażcie i dodajcie drobno naciętą cebulę. Smażyć do tej pory póki cebula nie otrzyma przyjemny złocisty kolor. Po tym dodajcie śmietanę i mieszajcie. Podawajcie ceppeliny z sosem. Przy życzeniu, ceppeliny także można obsmażyć na patelni.
Dla tego, żeby zasłynąć jako dobra gospodyni, zapamiętajcie kilka chytrości:
1. W surowe kartofle dodajcie trochę kwasu cytrynowego (koło 1 grama), żeby masa nie sczerniała
2. Przy lepieniu zeppelinów moczcie ręce wodą, to ułatwi proces.
3. Opuszczajcie zeppeliny w gotującą się wodę pojedyńczo, w czasie gotowania stale mieszajcie, żeby nie zlepili się.
4. Stopień gotowości można obliczyć po wynikającym znaku: po wynurzeniu się ceppieliny znowu opadają na dno.
5. Koniecznie podawajcie ceppieliny gorącymi! Smacznego!

dodane na fotoforum:

nemo1

nemo1 2010-07-16

nie znam tej potrawy, ale chętnie bym spróbował...:)

anaks

anaks 2010-07-16

chyba prościej wybrać się na Litwe i zamowić w knajpce,

dodaj komentarz

kolejne >