czyli czernina...polska zupa, której podstawowymi składnikami są rosół i krew z kaczki.Charakterystyczny słodko-kwaśny smak nadaje czarninie dodatek cukru i octu.Oprócz podstawowych składników indywidualny smak nadają zupie dodatki, takie jak syrop ze śliwek lub gruszek w occie, gotowane w niej suszone owoce (gruszki, śliwki, rodzynki lub wiśnie), ocet winny lub jabłkowy, miód lub inne składniki.
Czarninę podaje się z kluskami domowymi..
z czym się utożsamia czarną polewkę i jaką ma wymowę???...chyba każdy Polak wiedzieć powinien...!!!
dodane na fotoforum:
darzec 2010-03-05
To jakaś taka zaliwajka, że tam wszystkiego pełno,pewnie jakieś regionalne danko ?
darzec 2010-03-05
Jakaś taka biała z wierzchu jak na czerninę, zamieszaj mocniej, na pohybel tym niedobrym, niech im też będzie trochę niedobrze. :)
darzec 2010-03-05
dodaj odrobinę goryczy
i niech wróg z bólu krzyczy
niech jadu trochę da żmija
i niech wróg się z bólu zwija
Wypowiedz takie zaklęcie przed podaniem, a kto wróg wtedy się przekonasz :))Ty możesz jeść śmiało, bo chyba nie jesteś wrogiem siebie :)))
reni50 2010-03-05
bardzo lubię, w dodatku z kluskami ziemniaczanymi-pycha!
campina 2010-03-05
Marzenko pozdrawiam mam nadzieje ze nie dla mnie przygotowałaś tą zupkę hahaha słoneczko znikam z gara na jakiś czas jutro blokuje komki ale wrócę
beata62 2010-03-05
jedno z moich ulubionych dań...mniam...
mode57 2010-03-12
Dzisiaj mozna powiedziec ze to dostanie kosza od rodziców panny ,która poprosiło sie o reke..odmowa znaczyła podanie własnie czerniny))))pozdrawiam serdecznie