JA TEŻ SPRÓBOWAŁAM SWOICH SIŁ:))))

JA TEŻ SPRÓBOWAŁAM SWOICH SIŁ:))))

A TO EFEKT.....

a tutaj mam przepis na chlebek od Ewuni Evita:
Składniki:
1kg mąki żytniej, lub 1kg mąki tortowej ( ja daję tortową z Wągrowca z wiatraczkiem) pół szkl. ziaren słonecznika, pół szkl. pestek dyni, pół szkl. siemienia lnianego, 1 szkl. otrąb, 3 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru.
Zamiast ziaren: rodzynki, śliwki suszone, żurawina, morele.
4 i pół szkl. letniej wody. 3 łyżki zakwasu od piekarza. Sezam na posypkę.

Zakwas wymieszać z ok. pół szkl wody.
Do miski wsypać wszystkie składniki, wlać zakwas i resztę wody. Dobrze wymieszać mikserem końcówkami spiralnymi.
Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na ok. 2 godz. Po tym czasie odłożyć 3 łyżki stołowe tego zaczynu do słoika szczelnie zamknąć i do lodówki ( może stać ok. tygodnia... masz do następnego chlebka).
Resztę ciasta wyłożyć do dwóch wysmarowanych keksówek ( ja mam 12x25 wys 8cm ) posypać sezamem przykryć ściereczką,
odstawić w ciepłe miejsce aż wyrośnie równo z keksówką ( ok. 8- 10 godz ) Najlepiej ciasto robić z rana.
Włożyć do nagrzanego piekarnika piec w temp. ok. 175 st. przez godzinę w środkowym poziomie. Włożyć do piekarnika blaszane naczynie z wodą
Po upieczeniu posmarować pędzlem namoczonym w zimnej wodzie.
Smacznego!!!

mpmp13

mpmp13 2010-12-09

Widzę ....napewno pachnący i smaczny.......Lubię słonecznikowy chlebek.

reni50

reni50 2010-12-09

wygląda znakomicie i widać, że dobrze wypieczony, lepiej ci wyszedł niż mi, poproszę o przepis:)

kdziura

kdziura 2010-12-09

Wygląda smakowicie,no i prawda że to wcale nie jest trudne.
Tylko wystarczy dobre chęci mieć,;)

matrix1

matrix1 2010-12-09

wyglądą pieknie to i zapewne smaczny;))

jolanka

jolanka 2010-12-09

jaki wyrosnięty na pewno pyszny::))

slawa1

slawa1 2010-12-09

Gratuluje wypieku chleba.,aż mi tu pachnie.Miłego dnia.

reni1

reni1 2010-12-09

Wspaniały..gratuluje...jak pięknie wyrośnięty:))

belaiza

belaiza 2010-12-09

musi smakować bo zapach aż do mnie doleciał

evita

evita 2010-12-09

Wygląda na więcej... smakowity... i pachnący... też piekłam kilka razy... ale szybciej mi kupić... miłego wieczorku i spokojnej nocy Ci życzę... cieplutko pozdrawiam... :-)))

martaxp

martaxp 2010-12-09

Bardzo smakowicie wygląda :)

rosa12

rosa12 2010-12-09

Marysiu, jak pięknie wygląda chlebuś.

alex57

alex57 2010-12-09

Oooo proszę jaka gospodyni, jaki super chlebek. Mario nie wiem ale nie otwierają mi sie te strony.

woliori

woliori 2010-12-09

Jak pięknie wyrósł tym razem....:) Pysznie wygląda :) I wiem jak smakuje!
Smacznego!

ewusia

ewusia 2010-12-09

Wygląda wspaniale i myślę, że jest bardzo smaczny...:)))

magie

magie 2010-12-10

Piękny:)) Ja jeszcze nigdy nie upiekłam chleba.........ale pamietam jak mama mojej bratowej piekła ogromne bochny. Jadło sie ten chlebek ze świeżo w domu zrobionym masłem. Do tego szczypta soli...........delicja!!!!!

mpmp13

mpmp13 2010-12-15

zapomniałam dzisiaj kupić chlebek.......mam coś zamrożone...idę kromkę odmrozić na kolację.....Pozdrawiam Marysiu....

barossa

barossa 2010-12-15

warto żeby jeść dobry chlebek bez konserwantów:)

gosiak7

gosiak7 2010-12-18

oooooooo jakie pyszności upiekłaś,,,,,,,a ja tyle straciłam:(((((((

dodaj komentarz

kolejne >