ZROBIŁO SIĘ ZIMNO .... PRZYGOTOWUJĘ PIGWÓWKĘ NA ROZGRZEWKĘ.....
A ja mam taki przepis :
1 kg pigwy obranej
1 kg cukru
1 l. spirytusu
1 l. wódki czystej
Obranego z gniazd nasion /1 kg/ pigwowca pokrojonego w ćwiartki lub ósemki zasypuję cukrem /1 kg/ i zostawiam na parę dni codziennie mieszając do dnia aż się cukier rozpuści. Następnie zlewam sok z pigwowca i łączę go ze spirytusem. Do owoców pigwowca dodaję ok. 20 -30 dkg. cukru i znów czekam aż się cukier roztopi a następnie zalewam owoce z sokiem wódką i zostawiam na ok. 6 m-cy w ciemnym miejscu. Po tym okresie przecedzam owoce sok klaruję i zlewam do butelek. Owoce smażę na dżem. Pierwsze zlanie soku połączone ze spirytusem najlepiej smakuje po ok. 3 miesiącach.
https://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/106241,prognoza-sezonowa
https://www.klinika-zdrowia.com/gl/jak.php
Jaką pogodą listopad służy, taką na marzec wróży.
Gdy na św. Katarzynę (25.11.) zima - śnieg nie poleży, mróz nie potrzyma.
Słonecznie i sucho w dzień św. Andrzeja (30.11) - na dobrą pogodę nadzieja.
MÓJ PIĘKNY OGRÓD
KALENDARZ ZA 2013
14.11.2013
Usuwamy opadające liście jeśli nie są porażone przez choroby, możemy wykorzystać je jako ściółkę lub dodatek do kompostu.
15.11.2013
Jeżeli nie wystąpiły mrozy, możemy jeszcze przerobić kompost, rozrzucić obornik, przekopać nawozy zielone, lub zastosować nawożenie mineralne.
16.11.2013
Kontrolujemy stan przechowywanych w piwnicach warzyw i owoców, natychmiast usuwamy psujące się egzemplarze, zabezpieczamy przed gryzoniami.
17.11.2013
Podpieramy stare i słabe konary drzew a krzewy kolumnowe obwiązujemy delikatnie sznurkiem, aby pod warstwą śniegu i lodu nie połamały się lub nie zdeformowały.
18.11.2013
Obficie zraszamy kwiaty doniczkowe. Po podlaniu ziemię w doniczkach spulchniamy.
19.11.2013
Rozpoczynamy ukorzenianie przeznaczonych do pędzenia roślin ozdobnych cebulowych, hiacyntów, tulipanów.
halka 2013-11-14
Próbowałam naleweczki z pigwy kiedy byłam w Polsce rok temu...bardzo mi smakowała;to dobry trunek na rozgrzewkę i frasunek.Pozdrawiam cieplutko.
liwia01 2013-11-14
hmmmm...tak z samego rana - miodzio ...:)))
Pięknego dzioneczka życzę ....
asia70 2013-11-14
Piękna klinika zdrowia chętnie sobie poczytalam i z wielu porad skorzystałam,,,,
Pozdrawiam i dużo zdrowia Ci życzę,,
evita 2013-11-14
Witaj Marysiu... nie piłam takiej nalewki...
milutko pozdrawiam... życzę udanego, pogodnego i radosnego dnia... :)
mpmp13 2013-11-14
Na zdrowie Marysiu.Dostaję wiosną buteleczkę w prezencie od znajomych.Miłego dnia Marysiu.U mnie w tej chwili nie widać nic.Mgła.
madu02 2013-11-14
moja pigwa już zalana czystą wódką, potem dopiero zalewam syropem… każdy ma własną metodykę na pigwówkę,
reni1 2013-11-14
Rób bo wychodzi Ci wspaniała...dostałam ją od Ciebie jest przepyszna ...właśnie wczoraj oblewaliśmy nią bardzo ważną sprawę..;)))ale tylko po kieliszku reszta na zimę;)
belaiza 2013-11-14
witaj Mario :)),też robię pigwówkę,zeszła zima była tak długa,że może się przydać,pozdrawiam gorąco
reni1 2013-11-14
U mnie odwrotnie na wieczór zrobiło się bardzo zimno..i chyba już noc na minusie się zapowiada):Dobrej nocki życzę.:)
ewusia 2013-11-14
Coś mi się wydaje Marysiu, że to będzie pyszna
naleweczka dla zdrowotności i poprawy humoru.
Pozdrawiam.
reni2 2013-11-14
re;Dziękuję ...tak ma takie same owoce..fontanna jest zamocowana na stałe więc jej nie da rady ruszyć...jedynie zakryję przed śniegiem..co do roślinki to jeszcze nie sprawdzałam..czasu ie było..Buziaki i dziękuję życzę kolorowych snów...u nas już mrozi):
relaks 2013-11-15
Przy takiej nalewce zima niegroźna !!! No i humorek dopisuje !!! :):):)
Pozdrawiam serdecznie!!! Dzięki za odwiedziny i komentarze :):)
danka52 2013-11-15
Ja już nalewek nie robię
Ja chora mąż po udarze
oszczędzamy się
Miłego Weekendu