Dzbanecznik oskrzydlony (Nepenthes alata)
blumen markt Amsterdam 2009 r.
Brązowe "skórzaste" mieszki - należą do roślin mięsożernych, które swą dietę uzupełniają substancjami pochodzenia zwierzęcego. W tym celu tworzą pułapki, w które wpadają głównie małe owady.
Wilgotność powietrza ok. 90% temp. latem oraz zimą 18 - 25 st. C. Podlewamy umiarkowanie Nie dopuszczamy do zalegania wody na podstawce. Woda powinna być najlepiej przegotowana i ostudzona do podlewania.
Ziemia to torf włóknisty, perlit i piasek w stosunku 3:1:1 (pH od 4,5 - 6) może być też czysty torf lub gotowe podłoże do storczyków.
Nie nawozimy dzbaneczników.
Młody liść dzbanecznika wygląda jak gruby wąs. Część rozwija się w blaszkę liściową, koniec zaś skręca się ku górze i rozdyma. Balonik rośnie wypełnia go płyn wydzielający się ze ścianek w końcu otwiera się na szczycie i formuje zgrabne wieczko. Wlot nęci zapachem nektaru to też wiele owadów siada na jego brzegu. Gdy ześlizgną się do wnętrza trudno im uniknąć kąpieli. Szamocąc się w cieczy, ofiary pobudzają do działania gruczoły wydzielające enzymy trawienne i dzbanek zaczyna funkcjonować jak głodny żołądek. Owady są rozkładane w ciągu kilku godzin. Posiadają dodatkowo klapkę, tzw. wieczko, która chroni dzbanek aby mniej dostało się wody deszczowej a to zapobiega rozcieńczeniu się cieczy trawiennej. W naturze występuje jako krzew. Rośnie w południowo - wschodniej Azji : Tajlandia, Malezja, Indonezja, Filipiny szczególnie w tej ostatniej.......
dodane na fotoforum: