Czlowieku nie irrytuj sie -tort

Czlowieku nie irrytuj sie -tort

Poczebujemy forme kwadratowa o wymiarach 24x24 cm

175 g margaryny
175 g cukru
4 jajka
225 g maki
1 p.cukru waniliowego
1 lyzeczka proszku do pieczenia
20.g kakao
papier do pieczenia

Ponadto:

400 g masy marceoanowej
200 g cukru pudru
farby spozywcze-czerwona,niebieska,zolta i zielona
1-2 lyzeczek kakao

Na mase:
2 kubki(200 ml)smietany kremowki
2 p.utrwalacza do smietany
cukier waniliowy
500 g swiezych lub mrozonych malin.

Margaryne utrzec razem z cukrem nadal ucierajac dodajemy jajka.Przesiana make wymieszac z cukrem wyniliowym,proszkiem do pieczenia i kakao i wymieszac z utarta margaryna.Forme do pieczenia wylozyc papierem,wlac ciasto.Piec ca.35 minut w temp.180-200°C.Po upieczeniu ciasto wystudzic.
Smietane ubic z utrwalaczem i cukrem waniliowym.Ciasto przekroic ,spod ciasta wylozyc smietana.Maliny rozlozyc na smietanie,przylozyc druga czesc ciasta.
Marcypan zagniesc z cukrem pudrem z tego 250 g odlozyc na bok.Reszte marcepanu podzielic na 5 czesci,ktore farbujemy na niebiesko,zielono,zolto,czerwono i brazowo.
Ten jasny marcypan rozwalkowac miedzy folia na kwadrat o wymiarach 24x24 cm.Gore tortu nasmarowac rozgrzana marmelada z malin na to wylozyc rozwalkowany marcepan .
Zolty marcepan rozwalkowac cienko i wykroic kolka o srednicy 2 cm.Z reszty masy marcepanowej robimy po cztery pionki ,reszte rozwalkowac i wykroic po cztery kolka o srednicy 1,5 cm.Figury wylozyc na torcie
Smacznego!!!

babcia1

babcia1 2010-05-12

Marysiu super aż szkoda by go ruszyć...

gonia51

gonia51 2010-05-16

Słodki chińczyk. Apetycznie wygląda.

bingo

bingo 2010-05-25

I jak go zjeśc.....jestem pod wrażeniem....

dodaj komentarz

kolejne >