Szaszłyk z kurczaka

Szaszłyk z kurczaka

Jeśli szaszłyki po upieczeniu położy się na ręczniku papierowym, nadmiar tłuszczu wsiąknie i potrawa będzie mniej kaloryczna.

Przygotowanie: 15 minut + 1 godz. marynowania, Przyrządzanie: 10 minut

Składniki na 4 porcje:
40 dag filetów z piersi kurczaka;
1 ząbek czosnku;
7 łyżek oleju, 3 łyżki soku z cytryny;
1 łyżeczka łagodnej curry;
1 duża marchewka, sól;
po 1 zielonej i czerwonej papryce;
1. Mięso umyć i podzielić na 12 kostek. Obrany czosnek wycisnąć do miski, dodać 4 łyżki oleju, sok z cytryny, curry i wymieszać. Mięso ułożyć w marynacie, przykryć i odstawić na 1 godz.
2. Marchew obrać, pokroić w plasterki i wrzucić na 3 minuty do osolonej, wrzącej wody. Papryki przepołowić, wydrążyć, umyć i pociąć na kawałki. Obraną cebulę pokroić na ósemki.
3. Wyjąć mięso z marynaty i osączyć. Każdy kawałek zawinąć w połowę plasterka boczku. Na każdą szpadkę nadziać po 3 kawałki mięsa poprzekładane warzywami. Posypać solą i pieprzem.
4. Szaszłyki smażyć w pozostałej ilości oleju przez 8-10 minut, obracając często i smarując marynatą. Podawać z ryżem i różnymi sosami.
Rada

Sos paprykowy: 2 czerwone papryki i 1 cebulę obrać i pokroić na kawałki. Dodać 3 łyżki czerwonego cotu winnego, 1 łyżkę tartej bułki, 3 łyżki keczupu i zmiksować. Rozprowadzić stopniowo 8 łyżkami oliwy. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem cayenne.

Sos curry z jabłkiem: sos z pieczenia szaszłyków zagotować z łyżką soku cytrynowego, 1/2 szklanki rosołu i 1 pokrojonym jabłkiem. Gotować, aż jabłko nie rozpadnie się. Dodać miód, sok z cytryny, pieprz cayenne i curry. Zaprawić 2 łyżkami śmietany 30 %.
2 małe cebule;
6 ciernkich plastrów boczku;
sól i czarny pieprz;
PONADTO:
4 szpadki szaszłykowe.

dodane na fotoforum:

marys24

marys24 2011-11-12

JEDNA PORCJA ZAWIERA: 410 kcal/1720 kJ; 27 g białka; 30 g tłuszczów; 8 g węglowodanów.

dodaj komentarz

kolejne >