Kurczak z ryżem z patelni

Kurczak z ryżem z patelni

Mięso drobiowe jest chude i zasobne w białko.
Najlepszy jest ryż niełuskany, zawierający substancje balastowe, witaminy i sole mineralne

Przygotowanie: 20 minut, Przyrządzanie: 30 minut
Składniki na 4 porcje:

25 dag niełuskanego ryżu, sól;

1 średnia cebula;

po jednej małej czerownej, zielonej i żółtej papryce;

1 dojrzały pomidor (ok. 20 dag);

4 filety z piersi kurczaka (50 dag);

1 ząbek czosnku;

2 łyżki oleju;

sól i czarny pieprz;

1/2 łyżeczki średnio ostrej papryki;

2 łyżki masła;

1 pęczek zielonej pietruszki.
1. Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu (ok. 20 minut). Odlać na sitko i pozostawić, aż odcieknie.

2. Cebulę obrać i drobno posiekać. Papryki przepołowić, wydrążyć, opłukać i pokroić w paski. Pomidora obrać ze skórki i pokroić na grube kawałki. Obrać czosnek.

3. Olej rozgrzać na dużej patelni, włożyć filety i smażyć 5 minut. Wycisnąć w prasce czosnek i dodać do filetów, po czym przyprawić solą, pieprzem i papryką. Zdjąć z patelni i trzymać w ciepłym miejscu.


4. Na patelni roztopić masło. Dodać cebulę i paski papryki, podsmażyć przez 5 minut na średnim ogniu, mieszając. Dodać ryż i kawałki pomidora, przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką.
5. Filety ułożyć na ryżu, przykryć patelnię i dusić przez ok. 10 minut na małym ogniu. Natkę umyć, oderwać listki i drobno posiekać. Posypać nimi potrawę tuż przed podaniem.
Rada

Przed gotowaniem niełuskanego ryżu należy go porządnie opłukać pod bieżącą wodą, aby usunąć kurz i mączysty nalot na ziarnach. Wyjątek stanowi biały ryż w torebkach do gotowania, który został już wcześniej specjalnie przygotowany. Nie płucze się również ryżu przeznaczonego na ristto oraz inne potrawy zapiekane z tłuszczem. W tym wypadku ziarna można tylko wysypać na suchą ściereczkę, zawinąć i wygnieść.

dodane na fotoforum:

marys24

marys24 2011-11-12

JEDNA PORCJA ZAWIERA: 450 kcal/1880 kJ; 35 g białka; 49 g tłuszczów; 64 g węglowodanów.

dodaj komentarz

kolejne >