Mięso duszone na małym ogniu jest atwiej strawne, gdyż przy przyrządzaniu trudno przyswajalne białko ulega przetworzeniu.
Przygotowanie: 15 minut, Przyrządzanie: 1 godz. 15 minut.
Składniki na 4 porcje:
10 dag wędzonego boczku w grubszych plastrach;
4 szalotki (ok. 25 dag);
1 kurczak (ok. 1,2 kg) w 8 porcjach;
sól i pieprz, 2 łyżki mąki;
4 łyżki oleju, 1 łyżka koncentratu pomidorowego;
1 liść laurowy;
po 2 łyżki świeżego siekanego tymianku i rozmarynu;
1/2 l wytrawnego czerwonego wina (np. burgunda), 1 łyżka koniaku;
30 dag pieczarek, sok z cytryny;
1 łyżka zimnego masła
1. Z boczku wyciąć wszystkie chrząstki, a resztę pokroić w pasma. Szalotki obrać i podzielić na ćwiartki lub połówki.
2. Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać solą i pieprzem i oprószyć mąką.
3. W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju i obsmażyć na nim boczek, dodać szalotkę i smażyć 3 minuty. Wyjąć z garnka i odstawić.
4. Do tłuszczu w garnku dodać 2 łyżki oleju, rozgrzać i obsmażyć na nim kawałki kurczaka, aż się zarumienią. Dodać boczek, szalotkę i koncentrat pomidorowy, i wymieszać wszystko z ziołami.
5. Podlać koniakiem i czerwonym winem i zagotować. Dusić pod przykryciem 50 minut na małym ogniu.
6. Oczyścić pieczarki, przepołowić i pokropić sokiem z cytryny. Podsmażyć na reszcie oleju, posyapć solą i pieprzem.
7. Wyjąć kurczaka z garnka, rozprowadzić w sosie masło. Włożyć mięso i pieczarki i podgrzać.
Rada
Czerwone wino jest bardzo istotnym składnikiem tej potrawy, w największym stopniu wpływającym na jej smak. W oryginalnym przepisie dodaje się burgunda, mającego charakterystyczny łagodny smak i typowy aromat późno zbieranych gron. Do produkcji tego wina stosuje się odmianę Pinot Noir, będącą jedną z najszlachetniejszych odmian winogron na świecie. Inne znane gatunki win pochodzące z Burgundii to białe chablis oraz beaujolais. To ostatnie jest pijane nie tylko jako młode wino.
dodane na fotoforum:
marys24 2011-11-12
JEDNA PORCJA ZAWIERA: 820 kcal/3450 kJ; 46 g białka; 58 g tłuszczów; 7 g węglowodanów.