Kurczak w czerwonym winie

Kurczak w czerwonym winie

Mięso duszone na małym ogniu jest atwiej strawne, gdyż przy przyrządzaniu trudno przyswajalne białko ulega przetworzeniu.

Przygotowanie: 15 minut, Przyrządzanie: 1 godz. 15 minut.

Składniki na 4 porcje:

10 dag wędzonego boczku w grubszych plastrach;

4 szalotki (ok. 25 dag);

1 kurczak (ok. 1,2 kg) w 8 porcjach;

sól i pieprz, 2 łyżki mąki;

4 łyżki oleju, 1 łyżka koncentratu pomidorowego;

1 liść laurowy;

po 2 łyżki świeżego siekanego tymianku i rozmarynu;

1/2 l wytrawnego czerwonego wina (np. burgunda), 1 łyżka koniaku;

30 dag pieczarek, sok z cytryny;

1 łyżka zimnego masła

1. Z boczku wyciąć wszystkie chrząstki, a resztę pokroić w pasma. Szalotki obrać i podzielić na ćwiartki lub połówki.

2. Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać solą i pieprzem i oprószyć mąką.

3. W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju i obsmażyć na nim boczek, dodać szalotkę i smażyć 3 minuty. Wyjąć z garnka i odstawić.

4. Do tłuszczu w garnku dodać 2 łyżki oleju, rozgrzać i obsmażyć na nim kawałki kurczaka, aż się zarumienią. Dodać boczek, szalotkę i koncentrat pomidorowy, i wymieszać wszystko z ziołami.

5. Podlać koniakiem i czerwonym winem i zagotować. Dusić pod przykryciem 50 minut na małym ogniu.

6. Oczyścić pieczarki, przepołowić i pokropić sokiem z cytryny. Podsmażyć na reszcie oleju, posyapć solą i pieprzem.

7. Wyjąć kurczaka z garnka, rozprowadzić w sosie masło. Włożyć mięso i pieczarki i podgrzać.

Rada

Czerwone wino jest bardzo istotnym składnikiem tej potrawy, w największym stopniu wpływającym na jej smak. W oryginalnym przepisie dodaje się burgunda, mającego charakterystyczny łagodny smak i typowy aromat późno zbieranych gron. Do produkcji tego wina stosuje się odmianę Pinot Noir, będącą jedną z najszlachetniejszych odmian winogron na świecie. Inne znane gatunki win pochodzące z Burgundii to białe chablis oraz beaujolais. To ostatnie jest pijane nie tylko jako młode wino.

dodane na fotoforum:

marys24

marys24 2011-11-12

JEDNA PORCJA ZAWIERA: 820 kcal/3450 kJ; 46 g białka; 58 g tłuszczów; 7 g węglowodanów.

dodaj komentarz

kolejne >