Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara , czyli spaghetti węglarzy. Podstawowym składnikami sosu do carbonary są boczek (pancetta), jajka, parmezan oraz czarny pieprz, ale często dodaje się też do niego śmietanę. Po takim daniu na pewno nie zabraknie nam sił na noszenie ciężarów.
Spaghetti alla carbonara
500 g spaghetti,
4 ząbki czosnku,
1 duża cebula,
2 łyżki oliwy
300 g wędzonego boczku
2 duże jajka + 2 żółtka
4 łyżki śmietany 18 proc.
sól, pieprz,
1/2 szklanki startego parmezanu
1 pęczek natki pietruszki, umytej i posiekanej
Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj; czosnek przeciśnij przez praskę. W kubku wymieszaj jajka ze śmietaną. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu 1 minutę. Dodaj czosnek i smaż 2 minuty, aż się zeszkli. Dodaj boczek i smaż, aż się przyrumieni. Odstaw na bok. Ugotowany makaron odcedź, przełóż z powrotem do garnka, w którym się gotował, szybko dodaj gorący boczek oraz śmietanę i wymieszaj w ciepłym garnku. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przełóż do miski, posyp parmezanem i pietruszką. Od razu podawaj.