Rogaliki drożdzowe

Rogaliki drożdzowe

Składniki:
3 szkl. mąki
5 łyżek cukru
2 żółtka
1 jajko
5 dkg drożdzy
1 szkl. śmietany
7 dkg. rozpuszczonej margaryny lub oleju
białka do smarowania

śmietanę wymieszać z cukrem i drożdżami, wszystkie składniki zagnieść na luźne ciasto. Nie czekam aż wyrośnie tak jak z innymi ciastami drożdżowymi. Robię od razu, dopiero gotowe zostawiam do podrośnięcia.
Nadziewać można dowolnie: marmoladą, serem, czy mięsem... a nawet kapustą
dodam tak od siebie, że z tego ciasta robię paszteciki na święta... i również małe obwarzanki gotowane w oleju, do ciasta na obwarzanki należy dodać łyżkę spirytusu...
:) i jeszcze jeden sekret... smaruję białkiem dwa razy.. raz przed włożeniem do piekarnika, a drugi 5 min przed wyjęciem...

umila

umila 2011-11-25

fajne i smaczne.... :)

dodaj komentarz

kolejne >