indyk pieczony

indyk pieczony

Kupowanie

Indyka można kupić w całości lub samą pierś - świeżą lub mrożoną. 2,5-3,5-kilogramowy indyk wystarczy dla 8-10 osób. Duży, 9-11-kilogramowy, wystarczy dla 20 osób. Aby obliczyć, jak dużego indyka należy kupić, najlepiej pomnożyć 400 g przez liczbę osób uczestniczących w obiedzie.

Przygotowanie

Jeżeli jest mrożony, trzeba go rozmrozić. Jeżeli jest duży, rozmrażanie go w lodówce może zająć nawet dwa-trzy dni. Bez lodówki - szybciej.

Nadziewamy indyka bezpośrednio przed pieczeniem. Najlepiej nadziewać od strony grzbietu. Nadzienie powoduje, że indyk nie będzie suchy. Najprostsze to serek kremowy typu toska.
Pieczenie

Indyka piecze się dość długo. Należy liczyć ok. 20 minut na każde 450 g w temperaturze ok. 170 stopni C, a następnie po upieczeniu należy trzymać go w piecu jeszcze ok. 20 minut.

Indyk pieczony

1 indyk ok. 4,5 kg

Nadzienie I: winne jabłka (np. szara reneta)

Nadzienie II: 250 g serka toska wymieszanego z garścią szpinaku, natki, kolendry i 2 łyżeczkami ziaren czerwonego pieprzu

Nadzienie III: 250 g zmielonej piersi indyka wymieszanej z 1 jajkiem, garścią dowolnych świeżych ziół i czosnkiem

Sos do polewania indyka: 8 łyżek oliwy z oliwek, 6 łyżek posiekanej natki, 2 łyżeczki świeżego tymianku, 2 łyżeczki świeżego majeranku, 1 łyżeczka skórki cytrynowej, sól, pieprz.

Indyka nadziewać wybranym farszem. Składniki sosu wymieszać. Nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni C. Polać częścią sosu. Piec ok. 1,5 godziny, polać resztą sosu. Piec jeszcze godzinę. Podawać ze szparagami i z młodymi ziemniakami z koprem.



lub

Pieczony indyk nadziewany jabłkami i suszonymi owocami to SPECJALNOŚĆ moich Teściów.
Jest to idealne wprost danie na duży rodzinny obiad lub przyjęcie w gronie znajomych.

Indyk z tego przepisy zawsze wychodzi rumiany, soczysty i po prostu pyszny. Podany z upieczonymi wewnątrz owocami jest wprost wyśmienity. Mogę więc powiedzieć, że przyrządzania uczyłam się u Mistrzów.

U Teściów istnieje podział na role: Mama przygotowuje, soli i nadziewa indyka, Tata najpierw go wybiera i kupuje, a potem piecze

U nas w domu też jest podział… ja szykuję i piekę, Mąż kroi, a cała Rodzina zjada z apetytem!

Uwaga:)
Całą trudność w przygotowaniu indyka stanowi „logistyka”. Mój harmonogram wygląda tak:

Dzień poprzedzający pieczenie:
rano - wyjąć indyka z zamrażarki, pozostawić w temperaturze pokojowej do wieczora
wieczór - włożyć indyka do „solanki” i przykryć pokrywą lub folią (jeśli naczynie nie jest wystarczająco duże, i część indyka wystaje ponad solankę, trzeba późnym wieczorem indyka obrócić tak, aby piersi były zanurzone w solance)

Dzień pieczenia:
rano - wyjąć indyka z solanki, osuszyć, nałożyć farsz i zaszyć/zasznurować; trzymać w lodówce do czasu pieczenia
około 4-5 godzin przed podaniem (w zależności od wielkości indyka) – rozgrzać piekarnik i wstawić indyka

ILE CZASU PIEC INDYKA?
Przybliżony czas pieczenia indyka z nadzieniem:
waga od 4,5 kg do 6,5 kg – po 40 min na każdy kg
waga powyżej 6,5 kg – po 35 min na każdy kg

Ja podane tutaj czasy pieczenie traktuję jako „orientacyjną podpowiedź”. Na ich podstawie obliczam w przybliżeniu moment wstawienia indyka do piekarnika. O tym czy indyk jest już odpowiednio upieczony decyduję na podstawie wskazań termometru, o którym piszę więcej poniżej.

AKCESORIA POMAGAJĄCE W PIECZENIU
Piekąc indyka używam dwóch, dla mnie niezbędnych, „urządzeń”. Pierwsze to, wspominana już wcześniej gruszka do polewania, a drugie to termometr, który wskazuje temperaturę w środku pieczeni. Termometr wbija się w mięso, tak aby jego czubek-sonda sięgały jak najgłębiej i w ten sposób pokazywały temperaturę wewnątrz pieczeni. Jest on szczególnie przydatny przy pieczeniu dużych sztuk mięsa, całego indyka lub szynki z kością. Można go kupić w niektórych supermarketach oraz przez internet.


lub

Pieczony indyk faszerowany - składniki

Indyk w całości (ok. 6 kg)
4 woreczki kaszy jęczmiennej
40 dag boczku wędzonego
60 dag podrobów ugotowanych
olej
sól
pieprz
Pieczony indyk faszerowany - sposób przygotowania

Ugotować kaszę na sypko. Usmażyć boczek na oleju i dodać do kaszy. Następnie pokroić podroby i także włożyć do kaszy, doprawić solą i pieprzem. Indyka umyć, wytrybować kości, zostawić skrzydełka i udka. Całą powierzchnię mięsa natrzeć przyprawami, do wnętrza włożyć przygotowaną kaszę. Indyka zszyć na grzbiecie, piec w piekarniku ok 4,5 godziny. Pycha, polecam!

dodane na fotoforum: