jajecznica z pieczarkami

jajecznica z pieczarkami

Składniki dla 2 osób:

• 4 jajka
• 4 łyżki masła (do jajek i pieczarek)
• 1 łyżka oleju roślinnego
• 2 filiżanki małych pieczarek
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 4 kromki opieczonych w tosterze grzanek z bagietki
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:
Przygotować dwie nieduże patelnie. Pierwszą rozgrzać i wlać olej oraz dodać 2 łyżki masła, rozpuścić. Wrzucić umyte i osuszone pieczarki i smażyć kilka minut, ładnie rumieniąc z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem.
W międzyczasie opiec w tosterze grzanki, posmarować je masłem i ułożyć na dwóch talerzach.
Rozgrzać drugą patelnię i rozpuścić na niej 2 łyżki masła, wbić jajka i doprawić solą. Smażyć szybko, robiąc tylko 4-5 ósemek. Jak tylko białka się zetną zdjąć z patelni i ułożyć na przygotowanej jednej grzance. Na drugiej grzance ułożyć pieczarki. Posypać pieprzem i natką pietruszki.

dobra rada:
Dzięki dodaniu łyżki oleju do smażonych na maśle pieczarek masło nie przypali się a pieczarki ładnie się zarumienią. Pieczarki solimy pod sam koniec smażenia, wtedy nie ściemnieją.
Jajecznicę smażymy oddzielnie, na drugiej patelni, na maśle. Jajka nie powinny być za bardzo ścięte i przesuszone. Lubię też gdy jajecznica jest usmażona w większych kawałkach. Aby uzyskać taki efekt jajecznicę smażę bardzo szybko. Wbijam jajka na patelnię i na średnim ogniu smażę je przez kilkanaście sekund, łyżką drewnianą robię tylko 4 - 5 ósemek. Jak tylko całe białko się zetnie (ale żółtko będzie jeszcze dość miękkie) od razu zdejmuję jajecznicę z patelni.

dodane na fotoforum: