STEFANKA MIODOWO-CHAŁWOWA

STEFANKA MIODOWO-CHAŁWOWA

30 dag mąki
10 dag cukru
15 dag margaryny
1 jajko
1 łyżeczka sody
4 łyżki miodu
Z w/w składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części.Upiec placki każdy oddzielnie.
Masa
2 budynie śmietankowe
1/2 l mleka
1 cukier waniliowy
10 dag masła
Budyń ugotować z cukrem na mleku,dodać masło-dokładnie wymieszać.Przestudzić.

Pomada
20 dag masła
20 dag chałwy
15 dag orzechów laskowych lub włoskich-drobno posiekanych
dżem z czarnej porzeczki
Masło utrzeć na puch,dodawać chałwę-aż składniki się połączą i będzie gładka jednolita masa.
Przekładanie
Pierwszy placek posmarować warstwą dżemu na dżem położyć przestudzony krem budyniowy,drugi placek tak samo-warstwa dżemu plus krem budyniowy i jeszcze położyć na to część pomady chałwowej.Przykryć trzecim plackiem.Wyłożyć resztę pomady chałwowej.Posypać posiekanymi orzechami.

SMACZNEGO!!!

dodane na fotoforum: