Kruche ciasto.DOBRE RADY

Kruche ciasto.DOBRE RADY

Przed wstawieniem do piekarnika spód ciasta warto po nakłuwać gęsto widelcem. Rozmieszczone regularnie otworki sprawią, że powietrze odparuje. Dzięki temu spód nie wybrzuszy się i będzie równo wypieczony.

Kruche ciasto - temperatura i czas pieczenia .
===========================
Kruche ciasto najlepiej wstawiać do nagrzanego piekarnika. Jego temperatura powinna wynosić ok. 200 st. (180 st. w przypadku piekarnika z termoobiegiem). Czas pieczenia zależy od formy i wielkości ciasta, a także od jego nadzienia. Spód do tarty wystarczy piec 10-15 minut. 20 minut potrzeba, aby zrumienić ciasto na babeczki lub ciasteczka. Szarlotkę piecze się natomiast 45-60 minut.

Kruche ciasto - złocisty kolor.
====================
Aby ciasto po upieczeniu miało apetyczny złoty kolor, należy pamiętać o dodaniu cukru. Ważne także, by piec je w odpowiedniej temperaturze (180 st.). Jeśli jednak mimo wszystko ciasto wyszło blade, to znak, że było zbyt długo wyrabiane.

Wyjmowanie z formy ciasta kruchego.
=======================
Ponieważ kruche ciasto bardzo łatwo pęka, wyjmowanie go z formy wymaga odrobiny wiedzy i umiejętności. Najważniejsze, aby po upieczeniu schłodzić ciasto przez 10 minut i dopiero wtedy wyjmować z formy (np. za pomocą specjalnej łopatki do ciast). Nie wolno jednak zbyt długo pozostawiać ciasta na blasze. Zawsze bowiem wycieknie z niego nieco tłuszczu, a gdy ten zastygnie, trudno będzie odkleić spód.