Jagodowo-truskawkowe ciasto

Jagodowo-truskawkowe ciasto

przygotowac:

60dag truskawek
20dag jagód lub 1/2 szkl. soku jagodowego
2 galaretki truskawkowe lub cytrynowe
1 opakowanie podlużnych biszkoptów
400ml smietany 18% lub jogurtu
1 lyżka cukru
1 lyżeczka żelatyny

wykonanie:

Galaretki rozpucic w gorącej wodzie, w dwóch miskach. Do jednej dodac rozpuszczoną żelatynę w odrobinie gorącej wody.
Truskawki obrac, oplukac i odsączyc. Pokroic owoce na cwiartki i wymieszac z galaretką bez żelatyny, ostudzic i wlozy do lodówki. W międzyczasie ubic lekko smietanę lub jogurt i miksując dalej wsypac cukier i zmiksowane jagody lub sok jagodowy oraz galaretkę. Odstawic do lodówki.
Dno tortownicy o sr.24cm wylożyc biszkoptami. Na to wylac miksturę z jagodami, na wierzch tężejącą galaretkę z truskawkami. Wlożyc tortownicę do lodówki na 3 godziny a najlepiej na noc.
Smacznego!