Biszkopt
•4 jajka
•1/2 szklanki cukru
•5 łyżek mąki
•1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Ubić białka dodając cukier i po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - upiec na blaszce wielkości 24x42cm w temperaturze 175 stopni około 25 minut.
Krem cytrynowy
•3 cytryny
•3/4 szklanki cukru
•3 żółtka
•2 budynie śmietankowe
•1 łyżka mąki ziemniaczanej
•1,5 łyżki mąki pszennej
•1 cukier waniliowy
•1 kostka masła lub margaryny
Wykonanie
Wycisnąć sok z 3 cytryn i uzupełnić zimną wodą do 2 i 1/2 szklanki. Płyn wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. Do osobnego naczynia wlać pół szklanki wody i rozmieszać w nim żółtka, budynie, mąkę ziemniaczaną i pszenną, cukier waniliowy - ugotować budyń na wodzie cytrynowej - odstawić do wystudzenia. Masło lub margarynę (można po 1/2 kostki) utrzeć i połączyć po jednej łyżce z zimnym budyniem.
Krem śmietanowy
•1/2 litra kremówki
•2 łyżki cukru pudru
•4 łyżeczki żelatyny
•1/3 szklanki wody
Dodatki
•2-3 paczki herbatników (zależnie od wielkości)
•1 puszka ananasów
Wykonanie
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę ubić, dodawać cukier a na końcu przestudzoną żelatynę.
Ułożenie ciasta
Biszkopt - krem cytrynowy - ananasy - krem śmietanowy - herbatniki - polewa .