Cytrynowiec z ananasem

Cytrynowiec z ananasem

Biszkopt

•4 jajka
•1/2 szklanki cukru
•5 łyżek mąki
•1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie

Ubić białka dodając cukier i po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - upiec na blaszce wielkości 24x42cm w temperaturze 175 stopni około 25 minut.

Krem cytrynowy

•3 cytryny
•3/4 szklanki cukru
•3 żółtka
•2 budynie śmietankowe
•1 łyżka mąki ziemniaczanej
•1,5 łyżki mąki pszennej
•1 cukier waniliowy
•1 kostka masła lub margaryny
Wykonanie

Wycisnąć sok z 3 cytryn i uzupełnić zimną wodą do 2 i 1/2 szklanki. Płyn wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. Do osobnego naczynia wlać pół szklanki wody i rozmieszać w nim żółtka, budynie, mąkę ziemniaczaną i pszenną, cukier waniliowy - ugotować budyń na wodzie cytrynowej - odstawić do wystudzenia. Masło lub margarynę (można po 1/2 kostki) utrzeć i połączyć po jednej łyżce z zimnym budyniem.

Krem śmietanowy

•1/2 litra kremówki
•2 łyżki cukru pudru
•4 łyżeczki żelatyny
•1/3 szklanki wody
Dodatki

•2-3 paczki herbatników (zależnie od wielkości)
•1 puszka ananasów
Wykonanie

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę ubić, dodawać cukier a na końcu przestudzoną żelatynę.

Ułożenie ciasta

Biszkopt - krem cytrynowy - ananasy - krem śmietanowy - herbatniki - polewa .