CIACHO...PIERSI MURZYNKI

CIACHO...PIERSI MURZYNKI

1 szkl. suchego maku
1 szkl. białek (około 6-7 zależy od wielkości jaj)
1 szkl.cukru (20 dkg)
1 szkl. mąki(około 18 dkg)
11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kokosu
1 kostka margaryny
Suchy mak, kokos, cukier,mąka i proszek mieszamy i dodajemy delikatnie rozpuszczoną, letnią margarynę –miksujemy. Białka ubijamy i dodajemy delikatnie do masy makowej, wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Piec około 25 min. Ostudzić.

Masa kremowa:
2 żółtka
250 gr. masła
20 dkg. cukru
1 szklanka mleka
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
1 kieliszek spirytusu
Ja robię też z kremu „Karpatka”(i to czasem z tego błyskawicznego)
Do dekoracji:
1 opakowanie małych okrągłych biszkoptów
1 mleczna czekolada
kilka rodzynek
Odlać troszkę mleka i rozmieszać w nim budyń, a resztę mleka zagotować. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, wlać gorące mleko i mleko z budyniem –wymieszać i zagotować mieszając, aż budyń zgęstnieje. Ostudzi. Masło ubić dodać do zimnego budyniu i spirytus. Wyłożyć na ciasto makowe nasączone też alkoholem. Na górę układać biszkopty nasączone alkoholem. Czekoladę rozpuszczam z 1 łyżeczką masła w kąpieli wodnej i pędzelkiem smaruję każdy biszkopt. Na środku biszkopta układam 1 małą rodzynkę

dodane na fotoforum:

agus73

agus73 2011-12-05

pychaaaaaa

marek5

marek5 2011-12-06

Wspaniałych mikołajek życzę!!!!

lanta21

lanta21 2017-01-20

super

dodaj komentarz

kolejne >