Śledzie w jabłkach po kaszubsku

Śledzie w jabłkach po kaszubsku

15 minut + czas moczenia | bardzo łatwe | porcje: 4-6 | tanie danie

składniki
6 solonych matjasów
2 duże białe cebule
dwa duże jabłka
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 i 1/2 szklanki śmietany 30%
1 łyżka cukru

do dekoracji:
kilka plasterków cytryny
natka pietruszki

sposób przygotowania
Śledzie namocz w zimnej wodzie, po czym, by pozbyć się słonego smaku, dokładnie wypłucz i każdy filet przekrój wzdłuż.
Cebule obierz, odkrój kilka plastrów do dekoracji, a resztę drobno posiekaj.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Jabłka i cebulę wymieszaj ze śmietaną i przypraw do smaku cukrem i sokiem z cytryny.
Tak przygotowaną mieszankę wyłóż na talerz, na wierzchu ułóż śledzie i całość udekoruj krążkami cebuli, plasterkami cytryny i posyp natką pietruszki.