Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Składniki
ziemniaki 1 według uznania
mąka 1 według uznania
jajka 1 szt
cebula 1 szt
sól 1 według uznania
czosnek 1 ząbek
margaryna 1 według uznania
ser Īółty 1 według uznania
pieprz 1 według uznania
mięso wołowe 1 według uznania
ziele angielskie 6 ziarenek
sos do pieczeni 2 opk
liść laurowy 4 szt
przyprawy 1 według uznania
Sposób przygotowania
Z ciasta smaĪymy duĪe placki ziemniaczane. Mięso kroimy w kosteczkę, następnie posypujemy przyprawą do mięsa mielonego. Całość
wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, a następnie dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Solimy oraz pieprzymy. Całość podpiekamy, a
następnie dolewamy wody aby mięso się dusiło. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Gdy mięso będzie juĪ miękkie a woda odparuje całość
znowu podpiekamy. Następnie dolewamy wody, mieszamy wszystko, wsypujemy dwie paczki sosu do pieczeni. Mieszamy wszystko do
momentu aĪ sos zgęstnieje. JeĪeli sos okaĪe się zbyt rzadki moĪemy do garnuszka wsypać mąkę i dokładnie wymieszać z wodą.
Sporządzony roztwór wlewamy powoli ciągle mieszając aĪ do uzyskania odpowiedniej konsystencji. JeĪeli sos tego wymaga doprawiamy
według własnego uznania. Placek kładziemy na talerzu polewamy sosem z kawałkami mięsa, przykrywamy znowu plackiem i znowu
polewamy sosem z kawałeczkami mięsa. Całość posypujemy startym Īółtym serem.