Kurczak zapiekany z cebulą i sosem czosnkowym

Kurczak zapiekany z cebulą i sosem czosnkowym

Składniki:
2 szt pierś z kurczaka,
1-2 szt cebula,
1 główka czosnek,
smietana 18%,
wino białe wytrawne,
30 DKG ser zółty,
sól,pieprz, maka,
oliwa z oliwek,

Piersi umyć, pokroić wzdłuż na kawałki. Przyprawić solą i pieprzem i natrzeć wyciśniętym czosnkiem.Zostawić tak na godzinę. Następnie włożyć kurczaka do żaroodpornego naczynia, podlać oliwą i winem, dodać cebulę pokrojoną w paski. Piec w 180 stopniach. Zrobić sos - śmietanę zmieszać z czosnkiem, doprawić. Pod koniec pieczenia podlać wodą, następnie trochę tego wywaru zmieszać z sosem i zalać kurczaka. Ser żółty zetrzeć na tarce, zasypać kurczaka. Piec jeszcze chwilę do rozpuszczenia sera.Smacznego!