Co kupić
90 g oczyszczonego filetu z łososia
1 plasterek cytryny
1 łyżeczka masła
Szczypta pieprzu
50 g kaszy jęczmiennej
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki koperku
100 g czerwonej kapusty
50 g słodkiego jabłka
10 g rodzynek
1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soku z cytryny
Jak zrobić
porcji: 1
Łosoś
Dokładnie oczyszczamy filet z ości. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy koperek i pieprz. Chwilę podduszamy. Rybę umieszczamy na sicie do gotowania na parze (skórą do dołu), wykładamy na nią duszony koperek, plasterek cytryny i gotujemy na parze około 20 minut.
Pozostały koperek mieszamy z jogurtem i doprawiamy do smaku. Powstałym sosem polewamy ugotowaną rybę.
Kasza
Kaszę jęczmienną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Surówka
Poszatkowaną kapustę zblanszuj we wrzątku. Dodaj do niej starte na grubych oczkach jabłko, rodzynki, olej i dopraw sokiem z cytryny.
Jak podawać?
Do dania podaj herbatkę malinową.