Szaszłyki bałkańskie

Szaszłyki bałkańskie

Co kupić

1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 pęczek pietruszki
500 g mielonego mięsa wołowego
1-2 łyżeczki czerwonej papryki
sól morska
olej słonecznikowy
500 g tzatziki
patyczki do szaszłyków

Jak zrobić

poziom: łatwy porcji: 8 czas: 35min
Przygotowanie

Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Listki pietruszki obrywamy i również siekamy. Mieszamy z cebulą, czosnkiem, mięsem mielonym, papryką i solą. Dzielimy na 8 porcji i formujemy podłużne, owalne kotlety. Każdy kotlet nakłuwamy na osączony patyczek.

Grillujemy na wysmarowanym olejem ruszcie nad rozgrzanym grillem przez 15 minut, raz obracając. Podajemy z sosem tzatziki.

Wskazówka: Jeśli nie chcesz próbować surowego mięsa mielonego, mały kawałek mięsa podsmaż z każdej strony na gorącej patelni i spróbuj, a następnie dopraw mięso na grill