Chłodnik z botwinki z rzodkiewką

Chłodnik z botwinki z rzodkiewką

Składniki:

1 pęczek botwinki
5 rzodkiewek
2 łyżko siekanego młodego koperku
2 łyżki siekanego szczypiorku
400 ml jogurtu greckiego
200 ml kwaśniej śmietany 12 %
sól morska i pieprz do smaku
2 łyżki octu jabłkowego

Buraczki z botwinką myjemy, aby nie było piasku. Kroimy buraczki na cienkie plasterki, a łodyżki wraz z liśćmi na małe ok. 0,5 cm kawałki. Wrzucamy buraczki, łodyżki i liście do 200 ml wrzącej osolonej wody z dodatkiem octu jabłkowego, gotujemy 5 minut. Studzimy. Do przestudzonego wywaru dodajemy jogurt i śmietanę, dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek, dodajemy posiekany koperek, szczypiorek. Doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy całość. Podajemy z kleksem śmietany, z uszczypniętym koperkiem, posypujemy szczypiorkiem i drobno posiekanym kawałkiem młodego buraczka. Nie ma nic lepszego od Chłodnika z botwinki z rzodkiewką, szczypiorkiem i koperkiem na jogurcie i kwaśniej śmietanie , smacznego !