Naleśniki zapiekane z łososiem i serem

Naleśniki zapiekane z łososiem i serem

Naleśniki:

2 szklanki mąki,
1 szkl.mleka,
1 szkl.wody gazowanej
3 jajko,
szczypta soli,
1/4 szklanki oleju do smażenia

Nadzienie:

4 naleśniki
8 plastrów sera żółtego
4 plastry wędzonego łososia
2 pomidory
czarny pieprz Kamis



PRZYGOTOWANIE: 3 jajka ubijamy z solą, dodajemy 2 szkl. mąki, po 1 szkl. wody gazowanej i mleka, dokładnie mieszamy trzepaczką Triblada i smażymy na gorącym oleju z obu stron. Na każdy naleśnik kładziemy po 2 łyżki konfitury wiśniowej. Składamy Naleśniki wg uznania, tym razem w kopertkę. Naleśniki są bardzo sycące, z tego przepisu wychodzi ok. 12 naleśników.
Na usmażonego rozłożonego naleśnika kładziemy po 2 plastry sera, na jednej połówce układamy rozdrobniony plaster wędzonego łososia i półplasterki pomidora. Naleśnik z nadzieniem składamy na pół, kładziemy na suchą patelnię, dociskamy i podgrzewam na niewielkim ogniu z obydwu stron, aż ser się roztopi i sklei obie części naleśnika. Zdejmujemy naleśnika z patelni, kroimy na połówki, możemy posypać kiełkami rzodkiewki. W taki sam sposób przygotowujemy kolejne naleśniki.

Smacznego!