Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną

Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną

składniki:

łopatka wieprzowa - 500 gramów
Fix Gulasz węgierski Knorr - 1 opakowanie
papryka czerwona - 1 sztuka
papryka zielona - 1 sztuka
cebula - 2 sztuki
kasza gryczana - 400 gramów
bulion - 1 litr
woda - 1.25 litrów

papryka słodka - 1 łyżeczka
papryka ostra - 1 łyżeczka
majeranek - 1 łyżeczka
liść laurowy - 2 sztuki
ziele angielskie - 3 ziarna
kwaśna śmietana
kminek
olej do smażenia
1.Mięso pokrój w dużą kostkę o boku 2 cm. Podobnie paprykę. Cebulę w drobną kostkę.
2.W rondlu usmaż mięso wraz z cebulą. Gdy będzie rumiane, dodaj obie papryki mielone oraz kminek i całość smaż kilka minut.
3.Teraz zalej mięso litrem wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś ok. 20-30 minut.
4.Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody i wraz z papryką dodaj do mięsa. Duś kolejne 15 minut.
5.Kasze podsmaż w rondlu z olejem i po chwili zalej bulionem. Dodaj majeranek i gotuj, aż kasza wchłonie płyn. Następnie przykryj pokrywką i postaw na najmniejszym ogniu na 8 minut.
6.Gdy kasza będzie miękka, przełóż ją na talerz i polej gulaszem. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany i np. ogórkiem małosolnym.