Żeberka w sosie z kruszonych suszonych grzybow

Żeberka w sosie z kruszonych suszonych grzybow

Żeberka i karkówka to mięsa, które w moim domu mogłyby gościć na okrągło, jednak za często nie korzystam z wieprzowiny, najczęściej króluje drób i wołowina.
e żeberka przygotowałam w najprostszy sposób świata, podsmażyłam, podlałam wodą, dodałam suszone grzyby - podgrzybki, zajączki i kozaki, doprawiłam świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solą i zabieliłam sos mascarpone - do tego kasza gryczana i ogórki z chilii - wspaniały obiad gotowy!
Składniki:

około 1 kg żeberek wieprzowych
2 łyżki oliwy lub oleju
2 garście suszonych grzybów
2 szklanki wody
3-4 łyżki mascarpone
świeżo zmielona sól i czarny pieprz


Przygotowanie:

żeberka umyć, osuszyć, pociąć na kawałki z 2 kostkami
rozgrzać oliwę i na gorącą kłaść żeberka, obsmażyć z każdej strony
całość zalać wodą, żeby były przykryte, dodać pokruszone suszone grzyby
posolić, przyprawić pieprzem, przykryć i dusić do miękkości około godziny
dodać mascarpone, jeszcze chwilę pogotować i doprawić do smaku