Sznycelek w sosie podgrzybkowym

Sznycelek w sosie podgrzybkowym

Składniki:

50o g polędwiczek wieprzowych

300g mrożonych podgrzybków

200 ml śmietanki 30%

4 łyżki mąki

3 łyżki oliwy z pestek winogron lub ryżu

sól, pieprz
W płaskim naczyniu podgrzać na średnim ogniu mrożone w kostkę podgrzybki, lekko przyprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia Dolać śmietankę i ponownie wstawić na średni ogień i podgrzewać do momentu odparowania. Grzyby w połączeniu ze śmietanką tworzą aromatyczny, dość gęsty sos. Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości 2 cm, lekko rozbić dłonią, obtoczyć w mące, usmażyć z obu stron na oliwie. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem. Usmażone polędwiczki umieszczamy w sosie podgrzybkowym. Podajemy z kaszą ugotowaną na sypko lub ugotowanymi ziemniakami.