Babka ziemniaczana (Kartoflak)

Babka ziemniaczana (Kartoflak)

Składniki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
1 cebula
sól, pieprz, majeranek, oregano
bułka tarta
250 g boczek, szynka
cebula ze szczypiorem

Przygotowanie:

Aby zrobić babkę ziemniaczaną nie trzeba się ani zbytnio wysilać, ani wykosztować. Wystarczy, że zetrzemy na tarce 1 kg ziemniaków (ja zrobiłam to mechanicznie), odciskamy (nie wylewamy płynu), dodajemy 2 jajka, 4 łyżki mąki pszennej i ostany z ziemniaków krochmal, trochę soli do smaku, oraz trochę przypraw: majeranku, oregano i białego pieprzu. Najpierw podsmażamy pokrojony w kostkę (ok. 250 g) boczek, cebulę, tym razem dodałam też trochę szynki. Po przestudzeniu dodajemy to do masy ziemniaczanej, dodajemy pokrojony szczypior, mieszamy po czym ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą, wyrównujemy i posypujemy bułką tartą, zapiekamy w 200 stopniach ok. godziny, aż babka ziemniaczana będzie rumiana. Babkę ziemniaczaną możemy podać z kleksem kwaśnej śmietany i posypaną
szczypiorkiem. Smacznego! Polecam.