Przepis na 4 porcje.
200 ml jogurtu greckiego
100 ml śmietanki 30%
3 łyżeczki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
czekolada gorzka
4 kruche ciasteczka wielkości otworu formy na muffiny
Mus truskawkowy:
10 dużych truskawek (mogą być mrożone)
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka octu balsamicznego
Wszystkie składniki przekładamy do blendera i dokładnie miksujemy, jeśli ktoś chce mus idealnie gładki może przetrzeć go przez sitko, ale ja pominęłam ten etap.
Przygotowanie
Na dno formy na muffiny kładziemy kruche ciasteczka. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami śmietany, zostawiamy ją aż napęcznieje. Pozostałą śmietanę zagotowujemy z 3 łyżeczkami cukru, dodajemy napęczniałą żelatynę i chwilkę gotujemy aż żelatyna się rozpuści, studzimy, następnie dodajemy jogurt grecki , mieszamy i przelewamy na kruche ciasteczka. Zostawiamy do stężenia w lodówce na godzinę..
Gdy Panna Cotta stężała, wyciągamy ostrożnie desery z formy i układamy je na talerzu. Polewamy musem truskawkowym i posypujemy siekaną czekoladą.
Smacznego :)