Placki ziemniaczane z żółtym serem

Placki ziemniaczane z żółtym serem

SKŁADNIKI:

10 szt ziemniaków
1 szt cebula,
4 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki startego żółtego sera + 2 łyżki na wierzch
2 szt jajka,
1 łyżeczka cukru,
sól i pieprz czarny do smaku
olej do smażenia
pomidory koktajlowe
pietruszka

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy mechanicznie lub ręcznie na tarce o małych oczkach, wraz z ziemniakami ścieramy cebulę, dodajemy 2 jajka, oraz mąkę pszenną, straty ser, doprawiamy solą, dodajemy jeszcze 1 łyżeczkę cukru aby placki szybciej się zrumieniły, dokładnie wszystko mieszamy. Rozgrzewamy na patelni olej, nakładamy łyżką masę formując placki. Smażymy placki z jednej strony, odwracamy i powierzchnię obsypujemy delikatnie tartym serem. Usmażone placki układamy na ręczniku papierowym aby odciekły z nadmiaru tłuszczu, placki ziemniaczane wykładamy na talerze, obkładamy ćwiartkami pomidorków koktajlowych i natką pietruszki.