Gołąbki z ryżem

Gołąbki z ryżem

SKŁADNIKI:

500 g łopatki wieprzowej
25 dag kurek
100 g ryżu jaśminowego Kupiec,
1/2 czerwonej papryki
2 jajka
250 ml rosołu
kapusta
majeranek
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy 1 torebkę ryżu na półtwardo. Z kapusty wykrawamy głąb i parzymy lekko kapustę. Liście rozdzielamy. Ścinamy zgrubiałe nerwy liściowe. Mięso wieprzowe kroimy na mniejsze części i siekamy w szatkownicy Kenwood, mieszamy z ryżem, posiekanymi kurkami i papryką pokrojoną w kostkę. Do farszu dodajemy 2 jajka, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i majerankiem, wszystko dokładnie mieszamy. Każdy liść kapusty solimy, a następnie nakładamy po ok. 2 łyżki farszu, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy w rulon. Robimy 12 dużych gołąbków. Gołąbki podsmażamy na oleju na patelni. Na dnie układamy pozostałe liście kapusty, na nich układamy ciasno gołąbki i zalewamy 1 szklanką rosołu, przykrywamy liśćmi, posypujemy resztą kurek. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 50-60 minut aż gołąbki będą miękkie. Podajemy z sosem pomidorowym.