Pieczony łosoś na „pierzynce” ze szpinaku z chrzanowym pur...

Pieczony łosoś na „pierzynce” ze szpinaku z chrzanowym pur...

Składniki:
(na 4 osoby, w końcu to rodzinny obiad:)

Filet z łososia ok 500g;
12 pietruszek – korzeni;
Liście szpinaku – ok. 3 garści;
Ser lazur – użyłem złotego, może być gorgonzolla;
Natka pietruszki;
Migdały blanszowane;
Pestki dyni;
Chrzan – niewielki kawałek – wielkości połowy kciuka;
Papryczka chilli;
Czosnek;
Szalotka;
Śmietana 30% – pół małego kubeczka;
Masło;
Oliwa;
Sól;
Pieprz;

Przygotowanie:
Przypraw łososia solą i pieprzem, polej oliwą, dodaj chilli i zioła, jakie lubisz.
Wstaw na 30 min. do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Obierz i pokrój pietruszkę w kostkę, tak by kawałki były podobne wielkością.

Wrzuć do posolonej wody i gotuj do miękkości.
Na suchej patelni upraż lekko pokrojone migdały.
Dodaj masło i wrzuć pokrojony ząbek czosnku oraz liście szpinaku.
Gdy zmiękną, dodaj ser lazur – ile lubisz, nie przesadź.

Dodaj ok. łyżki śmietanki 30% i posól wszystko.
Przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj na gładką masę.

Odcedź pietruszki.

Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć pestki dyni i posól.
Upraż je ciągle mieszając, wystudź i zblenduj na puder.
Do nagrzanego garnka z łyżką oliwy wrzuć posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chilli.
Smaż przez chwilę.
Dodaj pietruszkę i łyżkę masła.

Gdy masło się rozpuści, zdejmij garnek z ognia, dodaj posiekaną natkę oraz pokrojony chrzan i zblenduj wszystko na gładką masę.

Ułóż upieczonego łososia na pierzynce ze szpinaku.
Jeśli masz krążek dekoracyjny, użyj go do fajnego podania pietruszek.