Marynowana z ziołami grillowana polędwiczka wieprzowa na konfi...

Marynowana z ziołami grillowana polędwiczka wieprzowa na konfi...

Składniki:
(gotowałem dla czterech osób)

Polędwiczka:

Duża polędwiczka wieprzowa - jeżeli kupujesz zwykłą, małą polędwiczkę, weź dwie;
Zioła – tymianek i hyzop – do dostania w Ba Zioła;
Pieprz;
Sól;
Oliwa.

Karmelizowana marchewka

5 dużych marchewek;
łyżka masła;
łyżka oliwy;
łyżka miodu;
łyżka balsamico;
sól;
pieprz.

Konfitura z czerwonej cebuli.

4 duże czerwone cebule;
4 łyżki miodu;
6 łyżek octu balsamicznego;
Czerwone wino, na oko;
Oliwa;
Tymianek;
Ząbek czosnku;
Sól;
Pieprz.

Konfitura z chilli.

10 różnych ostrych papryczek;
pół cebuli;
pół główki czosnku;
3 łyżki balsamico;
4 łyżki miodu;
Sok z 2 limonek;
sól;
pieprz.

Korzenne purée

Seler;
8 pietruszek;
natka pietruszki;
masło;
Cebula;
czosnek;
oliwa;
pestki dyni;
sól;
pieprz.

Przygotowanie.

Mięso umyj, oczyść z błon (zrób to dokładniej niż ja) i przypraw pieprzem.
Dodaj zioła, posiekany czosnek, natrzyj oliwą i zawiń w folię.
Wstaw na kilka godzin do lodówki.

Konfitura z chilli.

Papryczki oczyść z pestek (serio, zrób to jeśli nie chcesz mieć wypalonego przełyku).
Wrzuć je do blendera, dolej trochę oliwy i zmiel na małe kawałki.

Na suchą patelnię wrzuć świeży tymianek, poczekaj chwilę, aż aromaty wypełnią kuchnię.
Wlej kilka kropel oliwy i zeszklij na niej posiekaną połówkę cebuli i pół posiekanej główki czosnku.
Dodaj miód i balsamico.

Postanowiłem dodać kilka kropli mojego ulubionego kubańskiego rumu. Pasuje idealnie.

Powoli pozwól konfiturze się gotować.
Cały czas mieszaj, by jej nie przypalić.
Dodaj sok z dwóch limonek.

Konfitura z czerwonej cebuli.
Posiekaj cebulę i czosnek.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Zmniejsz gaz.

Zeszklij cebulę, posól ją i popieprz. Dodaj czosnek i tymianek.
Dodaj miód, przemieszaj i wlej ocet balsamiczny.

Dolej „na oko” czerwonego wina – tu pojawiło się doskonałe Campo Viejo.
Im więcej, tym dłużej będzie się redukować.
Poczekaj, aż wszystko lekko odparuje.
Przełóż konfiturę do miski.

Karmelizowana marchewka.
Obierz i pokrój marchewki, jak na zdjęciu.

Smaż je na oliwie i maśle, aż osiągną brązowy kolor.

Dodaj miód oraz balsamico i na wolnym ogniu, często mieszając duś przez ok 15 minut pod przykryciem.

Korzenne purée
Obierz i pokrój pietruszkę oraz seler w kostkę, tak by kawałki były podobne wielkością.

Wrzuć do posolonej wody i gotuj do miękkości.

Odcedź pietruszki i seler

Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć pestki dyni i posól.
Upraż je ciągle mieszając, wystudź i zblenduj na puder.

Do nagrzanego garnka z łyżką oliwy wrzuć posiekaną cebulę i czosnek.
Smaż przez chwilę.
Dodaj pietruszkę i łyżkę masła.

Gdy masło się rozpuści, zdejmij garnek z ognia, dodaj posiekaną natkę i zblenduj wszystko na gładką masę.

Polędwiczka wieprzowa.
Przechodzimy do konkretów!

Mięso zajebiście pachnie w otoczeniu ziół i czosnku i aż by się je chciało jeść na surowo.

Rozgrzej konkretnie patelnię grillową – warto mieć żeliwną, którą można ze spokojem wstawić do piekarnika.
Tenże piekarnik rozgrzej do 250 stopni.

Nadmiar ziół zdejmij na razie (dorzuć je przed pieczeniem).
Popieprz raz jeszcze i posól mięso.

Smaż 2 minuty z każdej strony – ta polędwiczka jest sporych rozmiarów, więc smażyłem ją z 4 stron.
Zapach, który wypełniał moją kuchnię był obłędny!

Smaż z każdej strony, nie pomiń brzegu!
Wstaw patelnię z mięsem do piekarnika na ok. 10 minut.
Pamiętaj, że im mniejszy kawałek mięsa, tym krócej będzie się dopiekał.

Przygotuj puree przy pomocy krążków. Pamiętaj o zblendowanych prażonych pestkach dyni.
Ostrą jak jasna cholera konfiturę z chilli przełóż do małej miseczki.
Marchewkę przełóż na talerz.
Czatni z czerwonej cebuli ułóż tworząc miejsce na mięso.

Wyciągnij patelnię z piekarnika, przełóż mięso na drewnianą deskę i pozwól mu odpocząć.
Ostrym nożem pokrój na kawałki i ułóż je na cebulowej konfiturze.
Podawaj z czerwonym winem, najlepiej Campo Viejo z hiszpańskiego regionu Rioja!