Składniki:
(na dwie osoby)
Polędwiczka wieprzowa (możesz użyć mięsa mielonego, ja po prostu miałem ją w lodówce – starczy 300g);
Dwa bataty;
6 liści cykorii;
Papryczki ostre (użyłem chilli i habanero);
Kukurydza z puszki, lub mieszanka meksykańska – koniecznie w zalewie wodnej;
Koncentrat pomidorowy;
Pomidory z puszki;
Szalotka;
Cebula czerwona;
Ząbek czosnku;
Jogurt naturalny;
Limonka;
Mięta;
Sól;
Pieprz;
Oliwa.
Przygotowanie:
Bataty obierz i pokrój na frytki – cholernie się przy tym można namęczyć;)
Obtocz je w oliwie i soli (użyłem himalajskiej).
Piecz na papierze ok pół godziny w 230 stopniach.
Polędwiczkę pokrój cieńko, lub zmiel.
Usmaż z posiekaną cebulą, czosnkiem i papryczkami.
Dodaj koncentrat komidorowy i pomidory z puszki, a następnie mieszankę meksykańską.
Ułóż wszystko na umytych i lekko posolonych liściach cykorii i wstaw do piekarnika pod frytki.
Wymieszaj z jogurtem sok z limonki i posiekaną miętą.