Szparagi pieczone z jajkami (najlepszy sposób na szybkie szpara...

Szparagi pieczone z jajkami (najlepszy sposób na szybkie szpara...

SKŁADNIKI

2 pęczki szparagów (w dowolnym kolorze)
10 dag masła
4 jajka
1 łyżeczka soli (lub tyle, ile lubisz)


Piekarnik rozgrzej do 230 stopni.
Szparagi obierz - zaczynając obieranie około 6 cm od czubka, odetnij stwardniałe końcówki. Masło podziel na pół, pokrój na kostkę.
Dużą, nieprzywierającą blachę wysmaruj masłem i wyłóż połową kostek masła.
Do blachy włóż szparagi, lekko posól. Ułóż na nich pozostałe masło. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez 5 minut.
Wyjmij z piekarnika, przewróć na drugą stronę. Wstaw ponowie do piekarnika na 3 minuty.
Wyjmij ponownie, delikatnie wbij do nich jajka. Lekko posól. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 2-3 minuty - białko powinno się ściąć, a żółtka pozostać płynne.
Podawaj z białym pieczywem, oziębionym winem. Ciesz się smakiem, delektują się urokiem szparagowego sezonu. Następny dopiero za rok :)