Warzywa pieczone

Warzywa pieczone

SKŁADNIKI

2 bakłażany o łącznej wadze około 60-70 dag
2 cukinie o łącznej wadze około 50 dag
5 cebul - najlepiej cukrowych
4 czerwone, mocno dojrzałe papryki
12 dużych pieczarek
spora główka czosnku
6 łyżek oliwy
kilka gałązek świeżego tymianku (można zastąpić 1 łyżką suszonego)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

gremolata:
skórka starta z jednej cytryny
pół pęczka świeżej natki pietruszki
1 łyżka soli gruboziarnistej

gomasio:
3 łyżki czarnego sezamu
1 łyżka soli gruboziarnistej

sos jogurtowy:
1 szklanka gęstego jogurtu (typu greckiego)
sól
świeżo zmielony pieprz
(upieczony czosnek)


Piekarnik rozgrzej do 230 stopni.
Paprykę umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (dzięki temu blacha nie zabrudzi się zbyt mocno).
Umyte i osuszone bakłażany (ze skórką) i cukinie pokrój na plastry o grubości 2 cm.
Obraną cebulę pokrój na ćwiartki.
Czosnek podziel na pojedyncze ząbki, pieczarki obierz i odkrój końcówki nóżek.
Dużą blachę do pieczenia wysmaruj 2 łyżkami oliwy. Ułóż w niej warzywa grupami, tak by się nie mieszały ze sobą, pomiędzy kawałki powkładaj ząbki czosnku i gałązki tymianku. Skrop pozostałą oliwą, lekko posól (nie za dużo, jeśli zamierzasz do nich podać gomasio lub gremolatę).
Wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij, odwróć kawałki na drugą stronę i odstaw do przestudzenia.
Teraz do rozgrzanego piekarnika wstaw paprykę.
Paprykę piecz - najlepiej z termoobiegiem - aż będzie prawie cała czarna. Wymij z piekarnika, przykryj folią lub przełóż do miski i przykryj.
Warzywa ponownie wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez około 20 minut (na kilka minut pod koniec, włącz funkcję grill z termoobiegiem) - będą gotowe, kiedy brzegi zaczną się lekko przypalać.
Przygotuj gomasio: sezam upraż przez 2 minuty na suchej patelni, cały czas mieszając. Utrzyj go z solą w moździerzu.
Drobno posiekaną natkę pietruszki wymieszaj z drobno startą skórką cytryny i solą - to jest gremolata.
Paprykę obierz ze skóry, usuń nasiona, pokrój na spore kawałki, przełóż do misy.
Z warzyw usuń gałązki tymianku, wyjmij ząbki czosnku.
Upieczone warzywa dodaj do papryki, dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem, delikatnie wymieszaj.
Przygotuj sos jogurtowy: upieczony czosnek drobno posiekaj, dodaj do jogurtu, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Warzywa podawaj na gorąco lub zimno (wtedy można je doprawić odrobiną winnego octu lub soku cytrynowego) z ryżem ugotowamy na sypko lub kuskusem. Smakują świetnie także z chrupiącym, pszennymi pieczywem.